Events

Враќање во својата изворна целосност преку четирите начини на дејствување

Како го восприемаме и сознаваме светот во и околу себе? Нашите мисли, сетилата, чувствата, имагинацијата – тоа се четирите начини на кои го остваруваме контактот со светот, со себе, со својата внатрешност, потсвеста и – својата целосност. Веројатно имагинацијата и соништата доаѓаат од „исто место“ – од нашата потсвест. Сигмунд Фројд вели дека „соништата се …

Враќање во својата изворна целосност преку четирите начини на дејствување Read More »

Випасана медитација

За да влеземе во подлабок процес на медитација, неопходно е таа да трае подолго. Само со долгите медитации е можен почеток на процесот на лична трансформација. Затоа овој семинар, предвиден како целодневна посветена практика (садана), ќе биде можност да се повлечете од вашата секојдневна околина за да имате едно поинакво искуство.Випасана-медитацијата е начин да ја …

Випасана медитација Read More »

Моќта на зборовите – формирање на позитивни ментални обрасци

„Говорот е основен атрибут во Материјалната реалност. Тој произлегува од звукот на Космичката вибрација. Оваа особина на вибраторно изразување ја имаат сите видови… Должност на човекот е да ја користи оваа моќ на говор, дадена од Бога, да прави само добро и да го шири просветлувањето.“ Парамаханса ЈоганандаСекој човек има свои обрасци на мислење и …

Моќта на зборовите – формирање на позитивни ментални обрасци Read More »

Предновогодишно дружење

Крајот на годината е време на прослави, дружење, подготовки за празниците. По повод заокружувањето на 2009 година и истовремено очекувањето на новиот годишен циклус пред нас, нашиот Центар организираше две средби за членовите кои ги посетуваат часовите на двете локации, во Аеродром и Капиштец. Првата средба се одржа на 26 декември во ресторанот за макробиотика, Хармонија, …

Предновогодишно дружење Read More »

Предавање за членовите на универзитетот Трето Доба

На 19.11.2009 г. Весна Алексовска беше гостин-предавач на редовната средба на Универзитетот трето доба која се одржува секој четврток во просториите на Филозофскиот факултет во Скопје.На нивна покана Алексовска одржа предавање за јогата и придобивките од нејзиното практикување. Таа стави акцент на вообичаените тегоби и животни ситуации со кои се сретнуваат повозрасните лица, а кои …

Предавање за членовите на универзитетот Трето Доба Read More »

Проекција на филмови

Центарот за јога и личен развој во своите простории отпочна со една интересна активност – проекција на играни филмови чии теми се поврзани со различни духовни традиции и научно- документарни филмови.Проекциите се наменети за членовите на Центарот.Првата проекција на документарниот филм „На работ на Универзумот“ се одржа на 11.10.2009 г.Филмот „Зен“, посветен на основачот на …

Проекција на филмови Read More »

Часови по Јога во Тетово

Од 23-ти мај до пред летните одмори Центарот за јога и личен развој успешно ги реализираше часовите по Јога во Тетово. Среќни сме што јогата конечно стигна и во Тетово, и околу дваесетина луѓе од градот под Шара ни се приклучија во заедничките и прекрасни мигови на дружење со себе, во одржувањето и подобрувањето на …

Часови по Јога во Тетово Read More »

Трансформирање на емоциите и подигнување на животната енергија

„Секој од нас има капацитет да си го направи сопствениот живот попријатен. Покрај извршувањето на своите должности, тој ни е даден и да се радуваме, да сакаме, да сме среќни.“ Во прекрасната природа и преубавото време се обработија темите: – Емоциите – стаклените нозе на нашата среќа – Нашиот енергетски систем – психички средишта – …

Трансформирање на емоциите и подигнување на животната енергија Read More »

Ставот на прифаќање во Јогата и Медитацијата

Она што ни е потребно најмногу, хармонијата со себеси постојано ни бега. Состојбата на не-мир значи дека сме во став на спротивставеност на нешто или некого. Каде почнуваат внатрешните конфликти? Колку се прифаќаме себе си? Како го разбираме прифаќањето? Да научиме да изградиме став што ќе не измири со нас самите, зашто тоа е единствениот …

Ставот на прифаќање во Јогата и Медитацијата Read More »

Медитација – Откријте ја внатрешната убавина и мир

Иако медитацијата е природна состојба таа често знае да ги збунува практикантите. Тие често лутаат од една до друга медитација, пробувајќи да постигнат состојба која си ја имаат замислено и се прашуваат што всушност треба да прават во моментот додека седат да медитираат. Прашањата што постојано ни се присутни се дали ја сфаќаме суштината на …

Медитација – Откријте ја внатрешната убавина и мир Read More »

Scroll to Top