Блог

Внатрешното водство до нашата свест

Енергијата е нашиот потенцијал на живот. Колку таа тече послободно низ нас, толку сме поживотни. Енергијата во нас доаѓа од изворот на нашата живост, а таа е многу мистериозна, зад зборовите е, зад разбирањето, но истовремено е и нешто прекрасно.

Работилница за жени

Си се почувствувала ли некогаш отфрлена и осамена; или виновна кога во животот ти се случувало нешто прекрасно? Како да не си го заслужувала тоа? Или, си се прашувала зошто е толку тешко да си го прифатиш сопственото тело? Вклучувајќи ги и циклусните промени кои понекогаш ти предизвикуваат болка и депресија…

Животот е поле за учење

Животот не е само купишта проблеми, обврски, амбиции, борба за пари, грижа за работата, загубите и болестите, задоволствата од тоа што ќе го стекнеме и добиеме.

Водство за добро живеење

Научи да живееш во сегашноста зашто тоа е единствениот миг што го имаш. Држи го вниманието на она што е сега. Барај исполнетост во секој миг.

Автобиографија во пет поглавја

Одам по улица. На тротоарот има длабока дупка. Паѓам во неа. Изгубена сум….обезглавена. Не сум виновна. Потребно е ужасно многу време за да го најдам излезот.

Што се пропуштаме?

Метро-станица, студено јануарско утро 2007 г., а човек на виолина го свири Бах некои 45 минути. За тоа време, приближно 2000 луѓе проаѓаат низ станицата, повеќето одејќи на работа.

Тишината – звукот на внатрешното битие

Секој кога ќе посака да се одмори, психички да се растовари и да најде мир, единствено што бара е тишина. Бидејќи ние функционираме како отворен енергетски систем, кој споделува и заемно си влијае со околината, за да најдеме внатрешен мир прво ни е потребна тишина во надворешната среди

Подарете им ја јогата на своите деца

Јогата е дисциплина, или подобро, содржина што може да го разубави и продлабочи семејното живеење. Го разубавува затоа што човекот што ја практикува го прави поотпуштен, поведар, попозитивен, подобар, а тие состојби ги пренесува и во кругот на своите најблиски.

Осум нешта што не смеете да им ги кажете на децата

Често во стресни ситуации во многу пригоди кажуваме нешта што всушност не ги мислиме. Ситуацијата е двојно опасна ако лицето на кое се „истресеме“ е сопственото дете. Во продолжение следува листа со осум реченици што никогаш не би смееле да ги кажете пред детето и совети како да се снајдете во стресни ситуации.

Еликсир за современото живеење

Јогата е една од најважните и најхолистички науки за човекот. Верувам дека секој оној што навлегол во неа, дури и да престанал да ги практикува нејзините техники, блесокот која таа го предизвикала кај него никогаш не згаснува

Спознавање на неискористените потенцијали

Иако голем број луѓе на јогата гледаат како на “релаксација за два пати неделно” таа е начин на размислување и гледиште кон надворешниот свет. Нејзината најважна цел е човекот да се доживее себе си во својата изворна форма, а за да го постигне тоа треба да се извежба себе си да биде во состојба на “тука и сега”

Помалку стрес, повеќе спокојство

Животот денес ни создава многу ситуации за стрес, и секој повремено го искусува во некој облик. Тој има и позитивна улога зашто го подигнува нивото на енергија, ни ја зголемува креативноста и концентрацијата за да завршиме некоја работа успешно. Не прави порешителни, поподвижни и поисполнителни.

Јога – мевлем за женското тело

Да се биде жена во денешно време не е едноставно и лесно. Таа треба да биде нежна, убава, полна со љубов и разбирање во секој миг од денот, во кој во исто време се бара да ги изврши професионалните обврски, да се погрижи околу облеката и хигиената во домот, да ги среди проблемите со децата, и уште мал милион обврски.

Јогата е секогаш добар избор

Ако сакате да бидете свои, да се почувствувате силни однатре, сигурни, неразнишани дури и за време на силните бранувања во животот, а притоа не знаете како да го постигнете тоа, од се` срце ви ја препорачувам јогата. Оваа незаменлива практика постепено во нас создава услови за ослободување, да се доживееме себеси послободни во секоја смисла.

Брзајте полека!

Денес сите некаде брзаат. Тоа некако стана стил на живеење и кај нас. Реалност е дека современото живеење во голема мера ги зголемува потребите на индивидуата и семејството, а тоа бара поголемо залагање истите да се обезбедат, често трчајќи од една до друга работа.

Длабока имагинација

Ние не се познаваме доволно себеси, го знаеме само основното. Постои една длабочина во нас, која е многу вредна. Верувам дека секој во имагинацијата може многу да учи и да дојде поблиску до себе. Практиката со внатрешните слики е погодна за сите за да ја искусат својата единственост.

Чудесните пораки од водата

Светот во кој живееме е чудесен. Штета што сме наштимани да го гледаме обично, како веќе да го знаеме. Покрај духовните практики, кои ни ги отвораат очите и ни ја подигнуваат свеста за да се видиме себеси и постоењето потполно, и работата на научниците и истражувачите оди во прилог на тоа да се спознае светот подобро.

Јогата во светот на децата

Децата не решаваат животни прашања, но си ги имаат своите предизвици. Под влијание на најблиската средина им се поставуваат темелите на нивната личност, растат, примаат, се радуваат, се повредуваат, стравуваат, се борат и судираат.

Изолацијата е страдање

Несигурноста веројатно е состојба која нè следи уште од раните години на животот. Кога ќе пораснеме, за да ја ублажиме и за да се оспособиме да опстојуваме во надворешниот свет, почнуваме да градиме некои свои концепти на сигурност и почнуваме околу себе да подигнуваме огради за да ја заштитиме својата индивидуалност.

Јога за бремени

Хармоничен почеток за животното патување Сите луѓе на овој свет сме дојдени преку деветмесечното патешествие

Инвестирајте во
вашето здравје

ОУ „Браќа Миладиновци“
Владимир Комаров 5
Скопје, 1000
Scroll to Top